dimarts, 22 de maig del 2012

Xarampió i Rubèola


El Xarampió

És una malaltia exantemàtica (produeix erupcions cutànies de color vermellós) d’origen víric i contagiosa. Produeix una multitud de taques petites i vermelles, acompanyades de febre, tos i altres símptomes semblats als d’un constipat.

Causes i vies de contagi: La produeix un virus i es pot contraure per contacte directe de secrecions (mucositat, esternuts, tos...). També es pot contraure de manera indirecta a través de l’aire.
Període d’incubació: els símptomes triguen una mitjana de 10 dies en aparèixer i l’erupció ho fa als 14 dies.
La persona que pateix la malaltia pot transmetre-la des de que comença a tenir els símptomes fins a 5 dies després de que aparegui l’erupció.
Simptomatologia: símptomes d’un constipat (febre alta, congestió nasal, tos...) i exantemes per la cara, el tronc i darrere de les orelles. A les genives i l’interior de les galtes es poden veure puntets blancs. Es distingeix de la Rubèola pels símptomes catarrals i perquè produeix una febre més alta.
Tractament: No té un tractament específic, però si que ho tindran els símptomes catarrals. De totes maneres, es farà descans i una dieta tova i es repararà especialment en la higiene de la pell.
Complicacions o seqüeles:  Les complicacions són greus en els infants més grans que en els més petits. Una complicació, encara que no es habitual, podria desencadenar diarrees, infeccions d’oïda o pneumònia i, en casos molt greus, convulsions i fins i tot podrien portar a la mort.
Prevenció: Es pot prevenir amb la vacunació. Si no s’està vacunat i hi ha risc de contreure el xarampió, es pot prevenir o alleujar amb gammaglobulina.
Com que és una malaltia contagiosa, s’ha d’evitar estar amb persones que tinguin el xarampió al menys fins 10 dies després de que hagi aparegut l’erupció.

Com que és una malaltia contagiosa, existeixen brots epidèmics a tot el món. El següent link és un article amb informació estadísitca de l'afectacció a diferents parts del món:
http://www.unomasenlafamilia.com/extiende-sarampion.html

El següent link (la segona pàgina del pdf) és un document que ens pot resultar útil com a futurs/es educadors i educadores quan ens trobem a l'aula amb un possible cas de xarampió:
http://www.aspb.es/quefem/docs/xarampio_cat_def.pdf




La Rubèola

També és una malaltia exantemàtica d’origen víric i contagiosa. Produeix una erupció similar a la el xarampió però no comporta símptomes d’un refredat i a més es produeix una inflamació dels ganglis limfàtics.

Causes i vies de contagi: És produïda per un virus i es contagia a través del contacte directe amb secrecions (mucositat, esternuts, tos...).
Període d’incubació: De 2 a 3 setmanes, però la mitjana és 16 dies.
El malalt pot contagiar des d’abans de l’aparició de l’erupció i fins 2 setmanes després, encara que amb menor intensitat.
Simptomatologia: Erupció de taques vermelles (darrere de les orelles, al coll i a la nuca); inflamació dels ganglis del coll, la nuca i darrere de les orelles; molèsties a la gola i febre moderada.
Tractament: No hi ha cap tractament específic, però sí pels símptomes que se’n deriven, com la febre.
Complicacions o seqüeles: No sol donar complicacions a qui pateix la malaltia. Ara bé, si una dona la contrau estant embarassada, podria produir malformacions greus al fetus.
Un cop s’ha patit la rubèola es queda immunitzat.
Prevenció: Es pot prevenir amb la vacunació. És molt important que les dones embarassades evitin qualsevol risc de contagi.

Aquest link parla sobre diversos punts en relació a l'embaràs i la rubèola:
http://espanol.babycenter.com/pregnancy/infecciones/rubeola/#8 


2 comentaris:

  1. Molt interessants els links sobre el xarampió, està molt bé tenir aquesta miqueta d'informació extra. ;-)

    ResponElimina
  2. Laura, bona feina! Estic d'acord amb l'Alma, els links estan molt bé!

    ResponElimina