dijous, 24 de maig del 2012

Varicel·la, Exantema i Parotidis


Varicel·la

És una altra malaltia exantemàtica contagiosa d’origen víric i és la més freqüent de les d’aquest tipus. Produeix unes vesícules (petites ampolles vermelloses) que s’estenen per tot el cos i produeixen picor.

Causes i vies de contagi: la produeix el virus WZ i es transmet a través del contacte directe amb el líquid de les vesícules o a través de secrecions (mucositat, esternuts, tos...); també es pot transmetre per contacte indirecte a través de l’aire.
La incidència més alta de la malaltia és entre els 2 i els 8 anys d’edat i sol haver-hi cicles epidèmics amb més protagonisme del gener al maig.
El període de contacte més perillós és des de 2 dies abans de l’erupció fins a la dessecació de les vesícules.
Període d’incubació: Entre 2 i 3 setmanes.
Simptomatologia: Primer apareix sobtadament cansament, debilitat i febre, després apareixen taques vermelles a tot el cos (principalment al tronc, l’abdomen i l’esquena) que es converteixen en vesícules i produeixen molta picor.
Tractament: No existeix un tractament específic, però es solen administrar productes per a reduir la picor i el malestar general. És molt important no administrar Aspirina (àcid acetilsalicílic) als infants ja de per sí pot generar complicacions, però quan es té la varicel·la el risc és major.
Complicacions o seqüeles: No solen haver-hi complicacions, però si l’infant es rasca els granets pot quedar cicatriu i fins i tot es pot produir una sobreinfecció.
Un cop s’ha patit la malaltia, es queda inmunitzat.
Prevenció: No existeix cap vacuna ni cap altre mètode de prevenció.
Com a complement d’aquesta informació, us adjunto un link d’un breu article on s’explica per què no és recomanable administrar Aspirina als infants.
http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/science/newsid_2354000/2354319.stm


Exantema sobtat o Rosèola infantil

És una malaltia vírica força freqüent que –com el seu nom indica- es caracteritza per l’aparició d’exantemes i produeix febre.

Causes i vies de contagi: La produeix l’herpes (un tipus de virus) humà tipus 6 però se’n desconeix la via de transmissió.
Període d’incubació: No s’ha descobert.
Simptomatologia: Febre alta des de l’inici que disminueix en aparèixer l’exantema, una erupció rosada localitzada primer en el tronc i que posteriorment es disseminarà pel coll, la cara i les extremitats.
Tractament: No té un tractament específic però si que es poden pal·liar els símptomes, com per exemple amb antitèrmics per a la febre alta.
Complicacions o seqüeles: No n’hi ha.
Un cop passada la malaltia es queda immunitzat.
Prevenció: No se’n coneixen mesures de prevenció ja que no es sap ben bé quina és la via de transmissió. Tot i així, es recomana la higiene de les mans abans i després de mantenir contacte amb un infant amb aquesta malaltia.

Parotidis o Galteres

Malaltia vírica que produeix una inflamació dels nòduls limfàtics, produint una inflamació en les glàndules salivals (que es situen als costats de l’inferior de la mandíbula), malestar i febre alta.

Causes i vies de contagi: La produeix un mixovirus i el contagi es produeix a través del contacte directe amb la saliva de la persona infectada (que es pot produir a través de petites gotetes disseminades des del tracte respiratori del malalt).
El malalt pot contagiar-la des de 5 dies abans de manifestar-se i fins a 7 dies després.
És poc freqüent que aparegui en infants menors de 3 anys i la indecència més alta es dóna en infants entre 5 i 9 anys.
Període d’incubació: Ente 11 i 21 dies.
Simptomatologia: En un primer moment apareixen cefalees, febres, malestar, sensacions de fred i pèrdua de l’apetit; després apareix tumefacció al voltant de les orelles i a la part inferior de la mandíbula amb febre elevada.
Tractament: No hi ha un tractament específic però sí que es recomana tractar els símptomes que ocasiona i fer repòs absolut.
Complicacions o seqüeles: No sol haver-ni, però en casos greus i aïllats pot provocar sordera monolateral permanent (per una infecció al nervi auditiu). Quan es dóna a partir de l’adolescència pot produir inflamació en el ovaris o els testicles (en aquest últim cas, tot i que és poc freqüent, podria comportar esterilitat).
Prevenció: Mitjançant la vacunació o administrant immunoglobulina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada